In a sentimental chapel

John Coltrane y Duke Ellington en un fragmento de In a sentimental mood. Luego se podrá escuchar completa pero ahora ya es suficiente para descubrir o recordar qué otra no menos conocida y buenísima canción calca los primeros compases de la melodía y justifica el título-pista de la página.

Parecidos (más o menos) razonables, sospechosos o casuales

Duke Ellington,  probablemente también con la colaboración de su saxofonista Toby Hardwick, compuso In a sentimental mood en 1935, a partir de una idea que le surgió tocando el piano para pacificar en una fiesta a un jovencito encrespado. En 1953, dieciocho años después, Darrell Glenn grababa y llevaba a las listas de éxito la canción que su padre, Artie Glenn, había escrito a raiz de una estancia en el hospital en la que prometió acercarse a Dios, quizá para agradecerle el poder seguir manteniendo por el momento una cierta respetuosa distancia. Se trataba de Crying in the Chapel que luego hizo especialmente famosa Elvis Presley, pero de la que vale la pena recordar la interpretación de la indiscutible reina del gospel, Mahalia Jackson.

No hay duda de la similitud ni de lo acertado que estuvo el compositor Mario Albanese cuando dijo «Las canciones son como las personas. Fulano tiene la nariz de Mengano, la boca de Mengano, las orejas de Mengano, pero no es Mengano«. Lo que pasa es que, con la edad, a algunos nos gusta encontrar parecidos como los abuelos en los nietos.

El mismo comentarista que trae esa cita al blog donde la he hallado, señala tambien la identidad de las primeras siete notas de ambas canciones con las de Someone to watch over me (Gershwin, 1926, del musical Oh, Kay!) que podemos escuchar aquí a Sting, demostrando que no es lo suyo.

Las divergencias empiezan antes y es más facil que la similitud pase desapercibida, pero no deja de ser cierto y curioso que tres canciones tan grandes tengan esas notas en común.

________________________________________________________________

Dos propinas para cada una:

Crying in the chapel

– Versión original de Darrell Glenn, voz y acompañamiento típicos de la época.

Elvis Presley, desechada del disco para el que fue inicialmente grabada.

Someone to watch over me

Gertrude Lawrence en 1932, seis años después de haberla estrenado ella misma. También muy típica…

Sarah Vaughan, que cuando no abusa de su vibrato es insuperable.

In a sentimental mood

Michel Petrucciani y Jim Hall, extraordinarios, reclamando y consiguiendo atención.

Duke Ellington & John Coltrane. Aaron Bell, bajo y Elvin Jones, bateria. La interpretación culpable de esta página, como viene siendo costumbre, al final. Merecidamente mítica.

Acerca de José Luis

Las apariencias no engañan
Esta entrada fue publicada en Gospel, Jazz, Musicales, Parecidos y etiquetada , , , , , , , , , , , . Guarda el enlace permanente.

13 respuestas a In a sentimental chapel

  1. kalamar dijo:

    Parecidos indiscutibles.
    Me suena una versión de Mª Mar Bonet acompañada por Manel Camp, del Someone to watch over me. Tampoco la canta tan mal, pobrecito Sting, era la música que oía todo el día en casa y eso deja una feliz marca.
    El video final, el definitivo.
    ♪ ♪ ♫ chapeau!

  2. Glòria dijo:

    Molt ben trobades las similituds.
    Hi ha cançons que sempre ens recorden alguna altra. Coincidència, plagi o alguna altra cosa?
    Una entrada, com sempre molt interessant i per gaudir de bona música.
    Una abraçada

    • josep dijo:

      aquest comentari l’he fet jo, el que passa es que, com a bons «companys» amb la Glòria compartim també el PC.

      • José Luis dijo:

        Les notes que comparteixen fan una entrada boníssima per cada cançó, oi? En aquest cas jo no crec que hi hagi ni es pugui parlar de plagi, ni de cita. Coincidència, o que unes notes que tens al cap surten i et penses que son teves. En tot cas, benvingudes si han donat peu a tres cançons tan bones. De fet, també se’t podria dir que has plagiat a la Gloria, i jo encantat…

        Una abraçada! ( i a la Gloria si la tens a mà… )

  3. Judit dijo:

    Doncs sí que s’assemblen els començaments…I què me’n dius de la versió de la Amy Winehouse d’aquesta fantàstica cançó de Gershwin? Sense desperdici, llàstima que ella es desperdiciés tan aviat…Petó

    • José Luis dijo:

      Doncs et dic que no sabia que també cantés “clàssics» i que veient alguna de les fotos sembla que te molt sentit que demanes “Someone to watch over me”… Petons i records.

  4. Assur dijo:

    Buscant qui cantava aquesta cançó en espanyol, que recordava haver sentit quan era jove -resulta que era un tal Sandro- m’he trobat amb dues sorpreses:

    La primera, que la lletra de la versió espanyola no tenia pràcticament res a veure amb l’original:

    i, la segona, que amb l’Agrupació Musical de Les Tavernes Blanques hi cantava un tal Juan Bolinches, que déu n’hi do!, i, si no, escolteu:

    I per acabar:

    Et proposo escoltar del següent “yutub” des dels segons 25 al 30. Ja ho veuràs: no és que el petit fragment recordi la cançó popular catalana que de seguida sabràs endevinar: és que és idèntica!:

    De tota manera, aquesta darrera val la pena escoltar-la tota sencera: La «Ceci» la broda i és, pel meu gsut, una de les àries més inspirades de Rossini.

    • José Luis dijo:

      (Quina feinada!) (♫ Ai bó, ai bó… )

      Pel que fa al Sandro (que té una retirada a un altre Sandro del que, tot i no ser culé, hauràs sentit parlar… ), de fet la lletra al menys comença igual, perquè el que es la interpretació… 🙂

      Em pregunto com vas esbrinar que aquest rapsode es diu Bolinches, perquè al Youtube no ho posa. Déu n’hi do com dius, però amb aquest nom… millor li hauria anat si s’hagués batejat artísticament com Jack Bowlings per exemple, perquè, fixat aquesta altra:

      I per acabar (aquí), tenia por de fer el ridícul amb la cançó popular, però es molt facil. La Bartoli també sembla un ocellet 😉 i repeteix les sis notes al començar les primeres estrofes d’aquesta meravellosa ària que m’has descobert. (I que n’oblidaré amb el “truco” de començar per la nostre)

  5. Assur dijo:

    Al segon número 18 del «yutub» diu qui és el cantant.

    Pel que fa a Sandro, la veritat és que no em recorda cap jugador del Barça i, pel que fa a l’endevinalla, era molt senzilla, però si no coneixies l’ària ha ben valgut la pena perquè és preciosa.

  6. Pingback: In a sentimental mood ® | Ancha es mi casa

Dejar un comentario

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s